Imprimir Ajuda'ns a millorar Pere Barnils

Pere Barnils i Giol

Filòleg i pedagog. Neix a Centelles, el 20 de novembre de 1882. Des de ben jove destaca en els estudis i això va fer que se’l conegués com “el savi de ca la Madrona”. El 1908 guanya una beca convocada per la Diputació de Barcelona per estudiar filologia romànica a Alemanya (Hälle).

Quan torna, treballa per posar en marxa la Secció de Filologia a l’Institut d’Estudis Catalans i aplega materials per a la redacció del Diccionari General de la Llengua Catalana. Especialitzat en fonètica, a partir de 1915 organitza el Laboratori de Fonètica de l’Institut d’Estudis Catalans i el 1918 és nomenat director de l’escola municipal de sord-muts de Barcelona.

El 1926 ingressa a l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Part de la seva obra, especialment Defectes del Parlar (1930), es considera encara vàlida. Passa les vacances a Centelles, temps que aprofita per escriure poesia, i fa la Crida de la Festa Major de 1927. Mor al seu laboratori particular, el Laboratori de la Paraula, a Barcelona el 30 de gener de 1933.

Pere Barnils

Pere Barnils. 1914-07-12. CAT AMCEN. Fons Pere Barnils. Autor: Amadeo fotógrafo. Procedència: Mercè Barnils Cuchí.

Petjades per Centelles

Recorregut pels espais de Centelles vinculats a Pere Barnils.

Carrer Jesús, 22

Pere Barnils Giol neix el 20 de novembre de 1882 al número 20 del carrer Jesús, actual número 22, a la casa coneguda com a “ca la Madrona”. És el tercer fill d’Antoni Barnils Surinyach i de Madrona Giol Illa. El 22 d’abril de 1995 s’hi col·loca una placa commemorativa amb la presència de la seva filla Mercè i altres familiars. El mateix dia Joan Julià Muné de la Universitat de Lleida fa una conferència sobre Pere Barnils i s’inaugura l’exposició “Pere Barnils: l’home, el científic i el mestre”.

Carrer Jesús, 22

Placa commemorativa a la casa natal de Pere Barnils al carrer Jesús, 22. 1995-04-22. AMCEN. SDF. Fons Ajuntament de Centelles. Autor: Fotos Pujol.

Carrer Jesús, 25

Façana de l’edifici del carrer Jesús, 25. 1992. AMCEN. SDF. Fons Ajuntament de Centelles. Autor: Fotos Pujol.

Carrer Jesús, 25

Del 1886 al 1893 va al Col·legi Sant Josep dels Germans Maristes de Centelles al carrer Jesús, 25, on els seus companys l’anomenen “El savi de ca la Madrona”. A finals del curs 1974-1975 tanca la seva activitat el Col·legi Pere Barnils d’Educació General Bàsica (EGB) i el Col·legi Lliura Adoptat Pere Barnils és reconegut com a Centre Habilitat per Batxillerat Unificat Polivalent (BUP) al que l’Ajuntament en Ple en la sessió del 16 de desembre de 1975 acorda donar el nom de Pere Barnils. Actualment, l’edifici és la Casa de Cultura.

Carrer Jesús, 37

Malgrat residir a Barcelona des del 1913 fa llargues estades a Centelles, primer a casa seva i des del 1915 a la casa que el seu pare li deixa en herència al número 35, ara 37. Sempre va estar molt implicar al poble i va contribuir a la creació de zones verdes i va participar en les festes, essent l’autor de la Crida a la Festa Major de Centelles de 1927.

Carrer Jesús, 37

Façana de l’edifici del carrer Jesús, 37. 1992. AMCEN. SDF. Fons Ajuntament de Centelles. Autor: Fotos Pujol.

Monòlit al parc del Pla del Mestre

Monòlit dedicat a Pere Barnils al parc del Pla del Mestre. 1974. AMCEN. SDF. Fons Ajuntament de Centelles. Autor: Renom.

Monòlit al parc del Pla del Mestre

L’1 de maig de 1968 es van fer dos actes a la memòria de Pere Barnils. Una sessió acadèmica a l’Ajuntament on va parlar el Dr. Josep Maria Torres de Gassó, l’introductor de la logopèdia a Catalunya, i es va col·locar un monòlit amb una làpida al parc del Pla del Mestre on es pot llegir “La vila de Centelles al seu fill il·lustre Dr. Pere Barnils i Giol (1882-1933). 1-V-MMCLXVIII”.

Avinguda Pere Barnils

El Ple de l’Ajuntament en la sessió del 13 de desembre de 1973 va acordar donar el nom de Pere Barnils a la vía que desde la Carretera Provincial de Centellas a San Feliu de Codinas conducte al Colegio de EGB en construcción.

Avinguda Pere Barnils

Construcció del carrer d’accés al col·legi d’EGB de propera construcció. 1973-07-10. AMCEN. SDF. Fons Ajuntament de Centelles. Autor: Fotos Pujol.

Institut Pere Barnils

Finalització de les obres de construcció de l’Institut d’Ensenyament Secundari Pere Barnils. 1990-10-20. AMCEN. SDF. Fons Ajuntament de Centelles. Autor: Fotos Pujol.

Institut Pere Barnils

L’Institut Pere Barnils és el resultat de la fusió del Centre Habilitat per Batxillerat Unificat Polivalent Pere Barnils, adscrit a l’Institut Jaume Callís de Vic, i de la secció de Formació Professional, adscrita a l’actual Institut de Vic. El nou centre comença a funcionar el 1990 en el nou edifici de l’avinguda Pere Barnils.

Vídeos

Per reconèixer la vida del centellenc il·lustre Pere Barnils (1882-1933) s’han elaborat dos vídeos per donar a conèixer la seva vida i obra.
Amb la col·laboració de la Biblioteca La Cooperativa, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l’Arxiu Municipal.

Biografia de Pere Barnils

Vinculació amb Centelles i reconeixement públic

Oda de Pere Barnils recitada pels alumnes de l’institut de #Centelles que porta el seu nom

Alumnes voluntaris participants al vídeo Oda de Pere Barnils: 1A: Jana Vilaró; 1B: Nahia Checa; 1C: Arnau Feixas; 2A: Aitana Brito; 2B: Marta Sardà; 2A: Ona Porcel; 2A: Pau Nadal; 2D: Iker Caballero; 2E: Jordina Dachs; 2E: Elga González; 2E: Gala Sierra; 3A: Nerea Hernández; 3A: Romayssa Abouchtata; 3E: Biel Jiménez; 3E: Laia Pérez; 3E: Mireia Puigbarraca; 4A: Helena Puig; 4A: Llorenç Castiñeira; 1Batx: Eudald Puig

Darrera actualització: 3 de maig de 2021

AVÍS LEGAL

S’autoritzen les reproduccions privades dels documents amb finalitats personals, docents, d’estudi o recerca i no comercials, citant la seva procedència, respectant la seva autoria i sense fer-ne difusió per cap mitjà.
Per a qualsevol altre ús diferent als especificats cal sol·licitar autorització a l’Ajuntament de Centelles.

També et pot interessar