Centelles és màgia
Fira de la Tòfona
Pedalada per la Marató
Estrellitas & Antojos
Portar pessebre a la Costa
Mostra artistes locals
Projeccions Sant Esteve
Cinema Gaudí desembre Litus
Concurs festa del pi
Imprimir Ajuda'ns a millorar Comunicació

Tractament per controlar la plaga processionària del pi

28/03/2019

Tractament per controlar la plaga processionària del pi

La incidència de la processionària del pi aquest any està sent molt intensa. A la zona del parc infantil del Pla del Mestre i a l’edifici de dalt de l’escola Ildefons Cerdà s’han detectat diverses fileres d’erugues que han hagut de ser retirades pel personal de l’ajuntament.

Per tal d’evitar que s’apropin a les zones de joc o de pas dels infants amb el risc que pot comportar, s’han instal·lat en període de proves unes anelles al voltant dels troncs dels pins que atrapen les erugues quan baixen al terra i que podrien solucionar el problema en aquests espais. Tot i que es troben situades a una certa alçada, és molt important no tocar-ho ni provar de fer-ho caure, ja que el contacte amb els pèls de processionària pot comportar una intensa reacció urticària. Els pèls de les erugues causen irritació en la pell i els ulls i resulten particularment perillosos per als gossos, ja que poden ingerir-los. 

La processionària del pi és una papallona nocturna pròpia de Catalunya. Les erugues de la papallona, conegudes per les fileres en forma de “processió”, s’han passat l’hivern a les característiques bosses blanques de seda que construeixen als pins, sortint només per alimentar-se de les seves fulles. Al març, comencen a baixar dels arbres per enterrar-se al terra, on s’estaran uns tres mesos fins que surtin les papallones, ja a l’estiu. Les successives plantacions de pins de fa molts anys i la reducció dels depredadors ha afavorit que sigui molt abundant i hagi esdevingut una plaga. Alguns experts apunten el canvi climàtic com un factor més que afavoreix la seva abundància.